9 tips voor het maken van succesvolle video content

Video content voor de groei van een bedrijf

Geschreven door: Eduard Goedhart

Een goede video geeft via heldere communicatie weer, waar het bedrijf of product voor staat, wat het te bieden heeft en waarom jouw bedrijf of product anders is dan de concurrent.

Het plannen en produceren van een succesvolle video voor een bedrijf, kan een uitdagende taak zijn. Er zijn verschillende soorten video’s die jij voor verschillende doeleinden in kan zetten. Een goede video geeft via heldere communicatie weer, waar het bedrijf of product voor staat, wat het te bieden heeft en waarom jouw bedrijf of product anders is dan de concurrent.

Het “aan de man brengen” van jouw bedrijf, product of dienst is vandaag de dag achterhaald. Door de jaren heen is het verkopen meer richting het bouwen van een merk gegroeid. Voorheen waren bedrijven meer gericht op het converteren van “leads”. Nu gaat het meer om het creëren van een beleving, het vertellen van jouw verhaal.

1. Maak een plan

Om een video met de juiste communicatie te kunnen delen, moet jij een plan bedenken. Hoe gaat de video eruit zien, op welke locatie(s) wordt er gefilmd, gebruik ik acteurs of juist medewerkers? Aan de hand van brainstorm sessies kan jij het concept verder uitwerken.

2. Ken jouw doelgroep

Een recruitment video zal er anders uitzien dan een promotie of product video. Denk goed na over wie jij wil bereiken, wie is jouw ultieme kijker? Als jouw bedrijf nog niet beschikt over een zogenaamde “buyers persona” kan jij deze makkelijk maken. Het buyers persona geeft duidelijk aan wie jouw specifieke doelgroep is die jij wil benaderen met jouw video.

3. Wat is jouw boodschap?

Of jij nu een video maakt voor een product lancering met een product video, of dat jij jouw bedrijf een gezicht wil geven via een bedrijfsfilm, jouw boodschap moet helder zijn. Zorg dat jij de boodschap voor jouw video in een aantal zinnen kan samenvatten. Als dat niet lukt, dan heb jij waarschijnlijk teveel punten om in jouw video te verwerken. Hierdoor mis jij jouw kans om de aandacht van de kijker te behouden.

4. Maak een connectie

Het besluit om over te gaan tot aankoop is vaak een emotioneel besluit. Uit onderzoek is gebleken dat 85% van de consumenten sneller overgaan tot aankoop na het zien van een video. Vraag jezelf eens af: wat voor probleem heeft mijn ideale doelgroep? En lost mijn product of dienst dit probleem op? Er vanuit gaande dat jij dit proces allang voorbij bent, is de vraag: hoe maak jij de connectie? Vertel een verhaal, bijvoorbeeld over hoe iemand zijn leven is veranderd door jouw product. Vertel het verhaal op een manier waardoor de consument getriggert wordt door jouw bedrijf of product.

5. Show, don’t tell

In plaats van te vertellen hoe goed jouw bedrijf, product of dienst is, kan jij in een video beter laten zien wat het voor iemand kan betekenen. Het is gebleken dat de meeste consumenten visueel zijn ingesteld. De informatie die men ziet blijft vele malen langer hangen, dan informatie die men leest. Daarnaast kan het zien en beleven veel sneller een emotie losmaken.

6. Uitstraling

De uitstraling van jouw video zou een weerspiegeling moeten zijn van jouw bedrijf of product, of beter gezegd jouw merk. Zorg ervoor dat de uitstraling van al jouw video’s consistent is. De uitstraling begint bij de “huisstijl”, het gebruik van logo animaties, kleuren en fonts. Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over de eerste 5 seconden. De eerste scene moet de aandacht trekken van de kijker. Zorg dat de kijker getriggert wordt om te blijven kijken.

7. Creativiteit

Wees creatief. Jij hebt nagedacht over jouw doelgroep en de boodschap voor de video. Maar om op te vallen tussen al het video content, moet jij zorgen dat jij orgineel bent. Bedenk een goed concept en wees creatief met jouw boodschap.

8. Video distributie

Een video op jouw website plaatsen of uploaden naar Youtube zal zorgen voor weinig views. Elk platform werkt op een andere manier. Het is dan ook belangrijk om vooraf te bedenken via welk platform jij jouw video content gaat verspreiden. Het beste is om de video via verschillende kanalen te delen. Begin bijvoorbeeld bij jouw website. Zorg ervoor dat de pagina waar de video op geplaatst is voldoende gedeeld wordt. Youtube is een goed platform, mits jij zorgt voor de juiste titel, omschrijving en tags. Daarnaast kan jij de video via PR platformen, Linkedin, email en nieuwsbrieven. Wil jij een stap verder dan kan jij een video strategie creëren, waarbij jij kortere versies (teasers) van de video op social media platformen als Facebook en Instagram kan plaatsen.

9. Samenwerking met professionals

Om een goed concept, script en storyboard te schrijven voor jouw video content, is het vaak een logische stap om een samenwerking aan te gaan met een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van video producties. Zorg ervoor dat het bedrijf past bij jouw visie en manier van vertellen. Daarnaast zorgen zij dat er goed concept, script en storyboard gemaakt wordt. Het gehele productionele proces, van idee tot realisatie, wordt uit handen genomen.

Wil jij meer weten over verschillende soorten video’s?

Get in touch

Follow Us

Translate »