gebruik video in jouw customer journey

Van het AIDA formule naar See, Think, Do, Care model

Geschreven door: Eduard Goedhart

Video is een goed middel om op een effectieve manier zichtbaar te zijn voor jouw prospects. Het conversie percentage bij het gebruik van video ligt vele malen hoger dan bij gebruik van tekst. Niet elk type video past in iedere fase van de Customer Journey.

In mijn vorige blog heb ik besproken waarom het opstellen van een videostrategie belangrijk is. In deze blog ga ik wat dieper in op de mogelijkheden van video binnen een “Customer Journey”.

Wat is een Customer Journey?

De Customer Journey is de reis die een (potentiële) klant aflegt om tot aankoop van een product of dienst over te gaan. De marketing en sales professionals kennen de “verouderde” modellen, zoals AIDA en DAGMAR, die eind jaren zestig hun opmars maakten binnen de reclame branche. In de loop der jaren zijn er vele modellen ontwikkeld die gebaseerd zijn op de modellen uit de jaren ’60. In deze modellen wordt de (potentiële) klant zo snel mogelijk richting een aankoop geduwd. Hierbij ligt de focus op keiharde sales en conversie in de aankoopfase. Maar wat wil jouw klant nu echt?

See, Think, Do, Care

Het See, Think, Do, Care model is ontwikkeld door Avinash Kaushik, een Digital Marketing Evangelist werkzaam bij Google. Het model richt zich op de klantervaring, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het AIDA model, wat zich richt op het product. Veel organisaties richten zich te veel op de “Do” fase, oftewel de keiharde sales en conversie fase. Hier even een korte opsomming van de voordelen als jij het See, Think, Do, Care model gebruikt.

  • Jij bereikt de doelgroep gedurende de hele klantreis. Je hebt meerdere “touchpoints” in de verschillende fases.
  • Door de focus op alle fases kom jij eerder in contact met jouw doelgroep.
  • De content kan beter afgestemd worden op fases van de doelgroep.
  • Beter KPI overzicht van verschillende fases.

See Fase

In deze fase heeft de potentiële klant nog geen aankoopintentie. Hier begint de “Customer Journey”. In de See fase richt jij je dan ook op de bekendheid van het merk. Jouw video is bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. In deze fase kan jij online al goed afbakenen doormiddel van interessegebieden. Aan de hand van jouw “Buyers Persona”, laat jij jouw video zien aan diegene die jouw product of dienst interessant zou kunnen vinden.

Een Commercial of een Mood Video is een goede manier om in deze fase een product of dienst onder de aandacht te brengen of juist kennis te laten maken met jouw merk of product. Een goed voorbeeld is de Tele2 campagne “omdat het kan”. Hiermee lanceerde zij hun 4G netwerk voor hun mobiele diensten. Door de muziek keuze, de filmische beelden en het totale concept, word duidelijk dat zij een jongere doelgroep aan hun merk wilden verbinden.

Think

Jouw potentiële klant zit in de overweging fase. Men is al gerichter op zoek naar een product of dienst in jouw branche. In deze fase zoekt men naar informatie, inspiratie en vergelijkt producten en diensten. In deze fase komt een product video, bedrijfsfilm of een “kijkje achter de schermen” tot zijn recht.

Hier een voorbeeld van “een kijkje achter de schermen”

Do

De potentiële klant is klaar om daadwerkelijk over te gaan tot het aanschaffen van een product of dienst. Maar overtuig jij met een video dat jouw organisatie de juiste keuze is?

Coolblue en Mediamarkt zijn “meesters” op het gebied van product video’s. Hierdoor kan de klant een gerichte keuze maken.

Care

De conversie is behaald, maar het is belangrijk dat de klant tevreden blijft. Service of after sales staat hierin centraal.

Coolblue is hierin ook weer een koploper.

Conclusie

Richt je niet volledig op conversie, maar juist op branding. Een uitspraak die je vaak terug ziet is: “Don’t sell, just brand” In plaats van potentiële klanten te duwen richting een aankoop, is het beter om het vertrouwen te winnen. Verdiep je daarom meer in de Customer Journey vanuit de klant.

Google heeft de fases vastgelegd in een video.

Get in touch

Follow Us

Translate »